Miljonairs: de term roept beelden op van luxe, weelde en wellicht een hint van jaloezie. Wist je dat Nederland zich halverwege de wereldranglijst van landen met de meeste miljonairs bevindt? Het klinkt misschien verrassend, maar het aantal miljonairs wereldwijd groeit sneller dan je consumentenkrediet. Waarom is dit belangrijk? Het werpt een licht op waar het geld écht stroomt. In deze blog duiken we in de wereld van miljonairs, belichten we de top 10 landen met de meeste rijkdom en laten we zien waar je misschien nog wat inspiratie kunt opdoen. Klaar voor wat financiële inspiratie?
De Verenigde Staten: waar de dollartekens schitteren
De Verenigde Staten zijn de onbetwiste leider als het gaat om de meeste miljonairs. Dit land van de American Dream ziet zijn inwoners meer miljoenen vergaren dan waar dan ook ter wereld. De techindustrie, Hollywood en Wall Street spelen hier allemaal een rol. En wie kan de beroemde startupcultuur vergeten, die ervoor zorgt dat menig dromer eigen bedrijfseigenaar wordt?
Met Silicon Valley als magneet voor techgeeks die het willen maken, is het geen wonder dat de Amerikaanse westkust wemelt van Uber-chauffeurs-in-de-maak. Terwijl New York de thuishaven is van bankiers die meer verdienen dan de meeste stedelingen hopen te sparen in hun hele leven, kun je je afvragen: ben je een fan van films of fondsen?
China: het keizerrijk van de nieuwe rijken
Het is geen geheim dat China in de afgelopen decennia een economische reus is geworden. Met hun Belt and Road-initiatief, in combinatie met een steeds rijker wordende middenklasse, is de opkomst van het aantal miljonairs als een vuurpijl omhooggeschoten. En laten we de techreuzen zoals Alibaba en Tencent niet vergeten — zij maken van elke codeerfreak een potentieel miljardair.
Terwijl de ouderwetse theehandel zich nog steeds staande houdt, is het de nieuwe digitale economie die miljoenen genereert. Zie het als een moderne zijderoute, maar dan eentje die in bytes in plaats van bakken thee handelt. Hoor je het rinkelen? Dat is het geluid van digitale muntjes die in de spaarpot worden gegooid.
Japan: waar technologie en traditie samenkomen
Japan is de thuisbasis van oude tradities en nieuwe technologische wonderen. Met een economie die draait als een soepele Toyota-motor, herbergt het land talloze miljonairs. Trends als minimalisme zijn wellicht heel ‘in’, maar hun bankrekeningen zijn verre van minimalistisch.
Of je nu kijkt naar hun hypermoderne steden of rustige zen-tuinen, beide zijn even begerenswaardig. Echte samurai vechten tegenwoordig geen duels meer, maar overleggen achter de schermen van grote bedrijven. Wist je dat de Japanse yen niet alleen een valuta is die je omwisselt, maar ook een koerswijziging kan inluiden?
Duitsland: het land van auto’s en een actieve economie
Duitsland mag dan bekendstaan om bier en bratwurst, maar hun economie draait op iets soliders dan hop en korenaren. Denk even aan BMW, Mercedes en Volkswagen, bedrijven die niet alleen auto’s produceren, maar ook fortuinen.
In Duitsland zijn ze decennia vooruit en blijven ze innovatief op het gebied van engineering en productietechnieken. Of je nu een luxe wagen hebt of slechts een Ford Fiesta te leen, je zult ongetwijfeld de Duitse precisie omarmen die hun miljonairsbevolking blijft vullen. Competitie? Dat is hun geheime biersaus.
Verenigd Koninkrijk: thee, traditie en transacties
Met de vuurtoren van de Londense City, waar hoge hoeden het competitieniveau van transacties aansturen, claimt het Verenigd Koninkrijk ook zijn plek in deze lijst. Banken en verzekeringsmaatschappijen kunnen hun goudklompjes op beide handen tellen.
De goede oude pond sterling mag dan kritiek hebben gekregen tijdens het Brexit-drama, maar reken maar dat de miljonairs er nog steeds zijn. En om het af te maken, als je je High Tea op een hoger niveau wilt brengen, kijk niet verder dan de vastgoedpaleizen in Knightsbridge. Kijk ook even naar die Hobnobs — onnodig te zeggen, ze kosten een fooi.
Zwitserland: neutraliteit betaalt zich uit
Zwitserland staat niet alleen bekend om zijn bergen en chocolade, maar het herbergt ook een aanzienlijk aantal miljonairs. Misschien komt het door hun legendarische bankgeheim. Die gletsjers houden meer geheimen vast dan menig beste vriend.
Daarnaast worden hun horloges beschouwd als statussymbolen, en elk tikje van de wijzerplaat is financieel gewild. Een uur? Vraag maar aan een Zwitser; het kan een heel ander gevoeld bedrag betekenen. Wist je dat elke gewoonte ook een beetje klokslags bevat?
Frankrijk: waar kunst en zaken samengaan
Ah, La France! Het land van wijn, baguettes en legendarische mode. Miljonairs hier weten hoe ze van het goede leven moeten genieten. Schatten niet alleen op een rekening, maar vaak ook in de wijnkelder.
Modehuizen zoals Louis Vuitton en Dior hebben menig fortuin opgebouwd, en Parijse banken haken in met luxe belastingvoordelen. Frankrijk is misschien het land van ‘joie de vivre’, maar geloof maar dat hun bankoverschrijvingen even smakelijk zijn als hun schaaldeeg.
Canada: esdoornsiroop en management
Canada mag dan bekendstaan om ijshockey en esdoornsiroop, maar hun ondernemingen zijn net zo zoet. Met een solide bank- en energiesector weet het land een plek te veroveren in de top 10 miljonairslijst.
Dankzij hun verantwoordelijke benadering van bedrijfsvoering en overvloedige natuurlijke hulpbronnen is hun economie als een uitgestrekte toendra — met ruimte voor flinke geldbomen. Ze beseffen misschien dat sneeuw en kou goed samengaan met bevroren budgetten.
Italië: la dolce vita en de la dolce euro
Wanneer je aan Italië denkt, denk je aan pizza en Ferrari’s. En laten we de Vespa’s niet vergeten. Hoewel het land algemeen wordt geassocieerd met lekker leven, heeft het bovendien een leger miljonairs die genieten van het zoete leven.
Van mode tot gastronomie, en van moderne architectuur tot oude kunstwerken, het zuiden van Europa heeft veel meer te bieden dan de mediterrane zonsondergang. En ja, als je iemand met stijlvolle zonnebril ziet rondrijden in Milaan, dan kan die persoon best weleens een aanzienlijke rekening hebben.
Nederland: kaas, klompen en kapitaal
Tenslotte verdient ons kleine landje ook zijn moment in de schijnwerpers. De Nederlandse miljonairs zijn misschien subtieler dan elders, maar dat betekent niet dat ze niet bestaan! Innovatie, technologie en duurzame energie zijn hier de drijvende krachten.
Van tulpenbollen tot tech-startups, Nederland houdt zijn financiën in beweging. Terwijl we fietsen door ons polderlandschap, realiseren we ons dat miljonairs eenvoudig kunnen genieten van hun cappuccino aan het Leidseplein. Hou je van fietsen? Begin dan maar met trappen.
FAQ
Wat maakt de Verenigde Staten de leider in miljonairs?
De Verenigde Staten zijn een groot land met gevarieerde industrieën, waaronder een bloeiende techsector, Hollywood en Wall Street, die allemaal bijdragen aan het hoge aantal miljonairs.
Waarom groeit het aantal miljonairs in China zo snel?
China’s snelle economische opkomst, gekoppeld aan technologische innovaties en een groeiende middenklasse, hebben geleid tot een significante toename van het aantal miljonairs.
Hoe draagt Zwitserland bij aan de wereld van miljonairs?
De Zwitserse bankgeheimen, in combinatie met luxe horloges en een hoogwaardige levensstijl, maken het land aantrekkelijk voor vermogende individuen.
Wat is de rol van Duitsland in de miljonairsrangen?
Duitsland’s positie als leider in automotive en engineering zorgt voor een stevige economische basis die bijdraagt aan de welvaart van hun miljonairs.
Hoe past Nederland tussen de andere landen met veel miljonairs?
Nederland excelleert in innovatie, duurzame energie en technologie, waardoor het land aantrekkelijke groeimogelijkheden biedt voor aspirant-miljonairs.