Wat is voldoende verdienen eigenlijk? We vragen ons allemaal weleens af of we wel genoeg verdienen. Het is een veelvoorkomend dilemma, want het idee van ‘genoeg verdienen’ is vrij subjectief. Wat voor de één ruim voldoende lijkt, is voor de ander net aan. Daarom is het cruciaal om te weten wat het huidige modale inkomen in Nederland is, en hoe jouw salaris zich daartoe verhoudt. In deze blog krijg je inzicht in wat het nieuwe modale inkomen precies betekent, hoe het is opgebouwd en wat jij ermee kunt doen om je financiële situatie te verbeteren.
Wat is het modale inkomen?
Het modale inkomen is een maatstaf waarmee economen en beleidsmakers inkomensverdelingen in een land beschrijven. In Nederland gebruikt het Centraal Planbureau (CPB) deze term om een fictief inkomen te beschrijven dat als middelste in de verdeling van Nederlandse inkomens ligt. Het is een benchmark, geen exact inkomen dat iemand verdient. De hoogte ervan kan van jaar tot jaar fluctueren en geeft een idee van de relatieve welvaart weer. Veel mensen vergelijken hun salarissen ermee om te zien hoe ze het doen ten opzichte van anderen.
Bij de bepaling van het modale inkomen wordt gekeken naar brutolonen. Voor 2023 lag het modale inkomen rond de 38.000 euro per jaar. Dit klinkt solide, maar is het genoeg om comfortabel van rond te komen in een land als Nederland? Je kunt je afvragen of dit bedrag voldoende is om aan dagelijkse uitgaven te voldoen en een paar extraatjes te veroorloven.
Bepalen wat modaal is, gaat verder dan alleen cijfers. Het geeft aan waar de meeste mensen zich financieel bevinden. Wanneer je naar de salarisstroken kijkt, zie je een getal dat niet enkel je inkomen weergeeft, maar ook je plek in de sociaaleconomische rangorde. Dit kan een reality check zijn voor velen, vooral als de levensstijl van anderen er totaal anders uitziet terwijl ze hetzelfde verdienen.
Waarom is het belangrijk om te weten?
Weten wat het modale inkomen in Nederland is, helpt je om je financiële doelen beter te begrijpen en te bepalen. Je vergelijkt niet alleen je eigen salaris, maar krijgt ook een idee hoe jouw financiële situatie zich verhoudt tot het gemiddelde. Dit kan van invloed zijn op je carrièrekeuzes, spaardoelen en investeringen. Het kan ook bepalen of je het met je huidige salaris redt, of dat het tijd is om een salarisverhoging te onderhandelen.
Als je dichter bij of onder het modale inkomen zit, kan dat zelfs druk uitoefenen op je alledaagse keuzes – van de koffie die je kiest tot de vakanties die je plant. Het refereert aan het realiteitsgevoel in de moderne wereld waarin veel van ons leven. Vergeet niet dat het modale inkomen bruto is – je moet dus nog rekening houden met belastingen en andere afdrachten.
Het begrijpen van het modale inkomen maakt je bewuster van je financiële gezondheid. Deze bewustwording kan je helpen bij het maken van belangrijke beslissingen zoals het al dan niet kopen van een huis. Je kunt zelfs een moment van zelfreflectie hebben over je werkplezier. Tevredenheid op de werkvloer speelt namelijk een grote rol in hoe je de rest van je uitgaven en tijd besteedt.
Hoe buig je dit inzicht om naar actie?
Nu je weet wat het modale inkomen is en beter inzicht hebt in je eigen financiële situatie, is het tijd om te handelen. Zie het als een kans om te sturen in plaats van te drijven. Wil je je inkomen verhogen, begin dan met het verbeteren van je vaardigheden. Investeren in jezelf kan je carrière een boost geven en je inkomenspotentieel vergroten. Vraag je bovendien af of je huidige baan wel genoeg uitdaging en groeimogelijkheden biedt. Het is belangrijk om regelmatig kritisch naar je werk te kijken en niet vast te roesten in een comfortzone.
Daarnaast is slimmer omgaan met je geld essentieel. Analyseer je uitgaven en stel een budget vast dat niet alleen ruimte biedt voor je basisbehoeften, maar ook voor leuke dingen. Dit heet financieel slimme keuzes maken, zonder dat je daarbij de lol uit het leven laat verdwijnen. Kijk ook eens naar je spaar- en investeringsmogelijkheden.
Het is een misvatting dat het aanpassen van je financiële gedrag ingewikkeld moet zijn. Begin eenvoudig, bijvoorbeeld door te kijken of je ergens onnodig lidmaatschapsgeld betaalt of een abonnement hebt dat je eigenlijk niet nodig hebt. Elk beetje extra dat je kunt besparen, kan direct naar je spaarrekening gaan of worden belegd, wat je uiteindelijk een stap dichter bij het verhogen van je netto-inkomen brengt.
De trends in lonen en inflatie
Elk jaar worden de salarissen opnieuw onderhandeld en aangepast, mede door inflatie. Een veelbesproken onderwerp dus, zeker omdat de inflatie in de afgelopen jaren vaak grillig is geweest. In 2023 zien we een stijgende lijn in lonen, maar ook een overeenkomstige stijging in de kosten van levensonderhoud. Het is belangrijk om te beseffen dat salarisverhogingen soms minder effect hebben vanwege inflatiecorrectie. Dit betekent dat een loonsverhoging je misschien niet verder brengt dan waar je stond vanwege stijgende prijzen.
Het is dus slim om alert te blijven op hoe deze krachten samenwerken en hoe jij jezelf financieel kunt voorbereiden op onverwachte veranderingen. Profiteer van loonsverhogingen en inflatiestijgingen door verstandig te beleggen of te sparen. Het is nooit te laat om een buffer op te bouwen die je wat speelruimte biedt in tijden van financiële druk.
De stijging van lonen in combinatie met inflatie is een realiteit waar je niet omheen kunt. De kunst is om aan het eind van de maand meer over te houden dan toen je begon. Vroeg of laat komen er financiële uitdagingen op je pad, en dan is het handig als je financiële strategie stevig in de steigers staat. Wees proactief en gebruik periodieke overzichten om te kijken waar je kunt optimaliseren.
FAQ
Wat betekent het als ik meer of minder dan het modale inkomen verdien?
Verdien je meer, dan heb je financieel vaak meer armslag. Verdien je minder, dan kan het slim zijn om extra te letten op je budget en groeimogelijkheden.
Hoe beïnvloedt inflatie het modale inkomen?
Inflatie zorgt ervoor dat geld minder waard wordt, waardoor hetzelfde inkomen in feite minder kan kopen dan voorheen.
Wat moet ik doen als ik onder het modale inkomen verdien?
Bekijk mogelijkheden voor bijscholing en groei in je huidige baan, of overweeg een overstap naar sectoren met betere salarissen.
Waarom fluctueert het modale inkomen?
Het verandert door economische omstandigheden zoals inflatie, belastingaanpassingen en algemene loontrends.
Hoe kan ik mijn inkomen verhogen?
Investeer in persoonlijke ontwikkeling, vergroot je netwerk en wees proactief in het zoeken naar kansen voor salarisverhoging en groei.