Geldzaken kunnen soms aanvoelen als een ongrijpbare puzzel. Deze zomer is dat niet anders, want op 1 juli staat er weer het nodige te gebeuren in jouw portemonnee. Van stijgende minimumlonen tot postzegels die een aardige duit extra gaan kosten; de financiële balans verschuift mee met deze aanpassingen. Vooral jongere werknemers en uitkeringsgerechtigden kunnen iets positiever naar hun bankrekening kijken, want het minimumloon gaat namelijk iets stijgen. Tegelijkertijd krijg je echter te maken met hogere kosten voor bijvoorbeeld internet en postverzending. Benieuwd hoe dit jou raakt? Blijf lezen om te ontdekken waar je op moet letten.
Minimumloon gaat omhoog voor jong en oud
Laten we het feestje beginnen met iets wat je salaris omhoog duwt: de verhoging van het minimumloon. Dit beetje extra kan voor veel mensen een welkom duwtje in de rug zijn. Het uurloon stijgt van 14,06 euro naar 14,40 euro. Dat geldt gelukkig niet alleen voor volwassenen; jongeren die net zo hard hun best doen, profiteren mee.
Ook degenen die leven van een uitkering, zoals de AOW, hebben iets om naar uit te kijken. Omdat uitkeringen aan het minimumloon zijn gekoppeld, betekent dit dat ze ook omhooggaan. Het extra bedrag dat je tegemoet kunt zien, bedraagt ongeveer 2 procent. Toch kan het je heel wat kopjes koffie opleveren.
Internet- en tv-pakketten worden duurder
Maar zoals altijd: elk huisje heeft zijn kruisje. Terwijl je inkomen een stapje voorwaarts maakt, stijgen andere kosten ook. Internet- en tv-pakketten komen als eerste om de hoek kijken. KPN en VodafoneZiggo verhogen hun tarieven met 3 procent. En laten we eerlijk zijn, zonder onze dagelijkse dosis Netflix of een luie avond met Discovery Channel wordt het leven toch net iets saaier.
De stijgende prijzen worden toegeschreven aan inflatie, en statistiekbureau CBS heeft daar een rol in. Afhankelijk van welk pakket je hebt, betaal je zo’n 1,40 tot 2,64 euro extra per maand. Het is tijd om opnieuw te kijken naar je bundels en mogelijke besparingen.
De last van stijgende huren
Woninghuurders kunnen helaas niet aan deze dans ontsnappen. Heb je een sociale huurwoning en betaal je bijvoorbeeld 600 euro per maand? Reken er dan op dat je binnenkort tot 30 euro meer betaalt. Deze verhoging bedraagt maximaal 5 procent en is vooral vervelend voor mensen met een hoog inkomen.
Voor degenen die nog in de lagere prijsklassen onder 350 euro vallen, is er weinig redding; een maximale stijging van 25 euro staat voor de deur. Lichtpunt: corporaties zijn niet verplicht om het volle percentage door te voeren. Soms loont onderhandelen voor jou, de ervaren huurder.
Postzegels en verzending duiken diep in je portemonnee
Pak je nog weleens de pen op om een ouderwetse brief te versturen? Dan gaat deze zomer je plezier iets meer kosten. De postzegelprijzen stijgen met maar liefst 10 cent, wat je totaalkosten op 1,31 euro per zegel brengt. Je hebt het goed gelezen, dat is de grootste stijging sinds 2014. Volgens PostNL is dit nodig om de postbezorging op het gewenste niveau te houden.
Ook andere kosten voor postverzending zijn niet immuun voor stijgingen. Brieven naar het buitenland krijgen een verhoging van 10 cent, terwijl aangetekende brieven een halve euro duurder worden. Misschien toch de digitale snelweg overwegen voor het gros van de contactmomenten?
Elektrische steps krijgen kentekens
Voor de avontuurlijke rijders onder ons zijn er ook veranderingen. Op 1 juli moeten bepaalde hippe vervoersopties, zoals elektrische steps, voortaan met kenteken door het leven. Ze krijgen een herkenbare blauwe kentekenplaat met de letter ‘E’. Nieuwe voertuigen moeten deze direct hebben, terwijl degenen die al in gebruik zijn een jaartje de tijd krijgen.
Nu kan de oplettende autobezitter al raden dat er een prijskaartje van 18 euro aan deze kentekenplicht hangt. Pluspunt is wel dat het onze wegen weer een stukje georganiseerder maakt. Stap dus je dealer binnen en voorkom verkeersverrassingen.
Meer voor je kilowatts dankzij nieuwe stroomvergoeding
Als je zonne-energie teruglevert aan het netwerk, is er iets om blij mee te zijn: Essent en EnergieDirect verhogen de vergoeding voor overtollige stroom van 5 cent naar 15 cent per kilowattuur. Dit geldt specifiek voor de extra stukjes energie die je meer opwekt dan je verbruikt.
Dit betekent dat je investering in zonnepanelen niet langer een karige hap is. Dankzij het verschil in vergoedingen kun je eindelijk geld verdienen met je overtollige energie. Geen wonder dus dat steeds meer huishoudens overwegen om te investeren in hun eigen zonnedaken.
Zuivere lucht in steden door milieuzones
Ben je vaak met je busje onderweg voor werk? Vanaf nu is het oppassen geblazen in verschillende steden. Met de invoering van uitstootvrije zones zien steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht erop toe dat niet-elektrische busjes daarbuiten blijven. Wie toch binnenrijdt, riskeert een boete.
Deze maatregel is ingezet om de stedelijke luchtkwaliteit te verbeteren. Slimme fabrikanten spelen hierop in met passend vervoer. Let wel, laat dit vervoersprobleem jouw portemonnee niet raken. Tenzij je een portemonnee met een luchtzuiverende ‘aire’ erop nahoudt natuurlijk.
FAQ
Wat gebeurt er met het minimumloon op 1 juli?
Vanaf 1 juli stijgen de minimumlonen. Het uurloon bedraagt dan 14,40 euro, wat een lichte verhoging is ten opzichte van de vorige tarieven.
Hoeveel stijgt de huurprijs per maand?
De huurprijs kan tot wel 5 procent omhooggaan, wat op een maandelijkse basis tot 30 euro extra kan betekenen voor sommige huurders.
Waarom worden postzegels duurder?
De prijs van postzegels stijgt met 10 cent, onder andere om de kwaliteit van postbezorging te behouden te midden van dalende postvolumes.
Wat houdt de nieuwe kentekenplicht voor elektrische steps in?
Vanaf 1 juli moeten elektrische steps een kenteken dragen. Dit geldt voor nieuwe voertuigen meteen, terwijl oudere modellen een jaar overgangstijd krijgen.
Wat zijn de voordelen van de nieuwe stroomvergoeding?
Eigenaren van zonnepanelen ontvangen nu 15 cent per kilowattuur voor extra teruggeleverde stroom, waardoor de investering in zonne-energie aantrekkelijker wordt.
Bron: NU.nl